Γίνε Δότης Μυελού των Οστών

afisa
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΙΚΤΕΟ ΧΑΝΙΩΝ
21 Μαρτίου 2016
εφτ
Ο Ευτύχης και το Ουράνιο Τόξο
2 Απριλίου 2016
girl-children-red-heart-mood-wallpaper-1920x1200
Κάνετε share...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Στόχος του Συλλόγου μας είναι επιπλέον η ενημέρωση του κοινού γύρω από τις νεοπλασματικές ασθένειες και τη δωρεά μυελού των οστών, η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια για παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από διάφορους τύπους λευχαιμιών, μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων, λεμφωμάτων, απλαστική αναιμία, κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, μεταβολικά νοσήματα, μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.α.

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Στόχος της είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών με υγιή κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από ένα συγγενή ή μη συγγενή εθελοντή δότη και δημιουργούν στο λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα.

Μόνο το 30% των ασθενών βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους. Για τους υπόλοιπους θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής δότης. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας από τους 200 περίπου ασθενείς που μεταμοσχεύονται ετησίως, οι περισσότεροι λαμβάνουν μόσχευμα από μη συγγενή εθελοντή δότη. Τα μοσχεύματα από εθελοντές δότες που παίρνουν οι Έλληνες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το εξωτερικό, διότι ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών είναι μικρός. Αυτό δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης.

Αναφορικά λοιπόν με το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού για τη δωρεά μυελού των οστών, ο «Ορίζοντας» σχεδόν από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του δραστηριοποιείται για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προσέλκυση υποψήφιων εθελοντών δοτών. Τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού των ασθενών που χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση και τη δυσκολία εύρεσης εθελοντή δότη, ο Σύλλογός μας έχει ξεκινήσει μία πιο οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης και καταγραφής εθελοντών δοτών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», το ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή», το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Αγ. Γεώργιος» και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Τμήμα Χανίων.