ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΣΑ
11. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Από το 2013 ο Σύλλογός μας πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα υπό το γενικό τίτλο «ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ» σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων μετά από πρόσκληση και σε συνεννόηση με τους Συλλόγους Διδασκόντων, στα πλαίσια του ωρολόγιου προγράμματος. Τα προγράμματα αυτά είναι διαδραστικά και στόχο έχουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών από μικρές ακόμη ηλικίες όσον αφορά στην έννοια του Εθελοντισμού. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα με επιτυχία, τα παιδιά με οδηγό την Ενσυναίσθηση, περνούν στη δράση και χρίζονται «επισήμως» Εθελοντές!

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται από εκπαιδευτικούς – εθελοντές του Συλλόγου μας και είναι τα εξής:
«Το ταξίδι στη Λυπημένη Χώρα» (για παιδιά μεταβρεφικής και προσχολικής ηλικίας): Νοερά ταξιδεύουμε στη Λυπημένη Χώρα και συμμετέχουμε με τη φαντασία σε διάφορες λυπηρές καταστάσεις, για τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε λύση. Μέσα από τις καταστάσεις αυτές, τα παιδιά ανακαλύπτουν την ενσυναίσθηση, την ευαισθησία, τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη. Το σενάριο είναι αυθόρμητο και προσαρμόζεται ανάλογα με την επικαιρότητα. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με ζωγραφιές, ομαδικό παιχνίδι και παιδικά τραγούδια.

«Ο Ευτύχης και το Ουράνιο Τόξο», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της συγγραφέως Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη (για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας).Μέσα από την ιστορία του αρκούδου Ευτύχη, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με την έννοια του παιδικού καρκίνου και τα συναισθήματα που τον συνοδεύουν και ανακαλύπτουν την αισιοδοξία, την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά.

«Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση-Δράση», είναι το μαγικό τρίπτυχο για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Με αφορμή ένα ερωτηματολόγιο που δίδεται στην αρχή ώστε να ανασύρει την υπάρχουσα γνώση και να προκαλέσει τον προβληματισμό, ακολουθεί συζήτηση. Τα παιδιά, αφού ενημερωθούν, ευαισθητοποιούνται και αναλαμβάνουν με τη σειρά τους να ευαισθητοποιήσουν και τους γύρω τους και, τέλος, περνούν στη δράση υλοποιώντας έτσι τον τελικό στόχο του προγράμματος. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα τα παιδιά έχουν πλήρη εικόνα ενός Εθελοντή (ηθική ανταμοιβή, τομείς δράσης, ιδιότητες, ικανότητες κλπ).